Cognachuizen

Bekijk alle Cognachuizen

Onze zakenpartner voor Cognac en meer:
www.cognactheek.nl

Nieuwsbrief
Aanbevolen
Laatste nieuws
Cognactheek!
CognacNet stopt per 1 juli 2021 met de verkoop van Cognac en Pineau via deze website. ...
Alle nieuwsberichten
Meest gekocht

Het proeven

Hoe drink ik Cognac?

De smaakervaring van Cognac varieert met het tijdstip van de dag. De één drinkt het voor het eten, wanneer alle zintuigen op scherp staan. De ander drinkt het na het eten, samen met een kopje koffie/espresso (wat in Frankrijk overigens absoluut niet de gewoonte is). Weer anderen drinken het ’s avonds, met of zonder sigaar.

Maar ongeacht het tijdstip van de dag, de smaak van Cognac is op zijn best als u zich aan de volgende ‘spelregels’ houdt:

  • Laat de Cognac na het inschenken enige minuten tot rust komen. De meest vluchtige alcohol verdampt dan en de Cognac geeft z’n geuren langzaam prijs.
  • Vervolgens beoordeelt u de kleur van de Cognac. Die kan een indicatie geven over de geur. Een goede Cognac is iets ‘dikkig’ en laat tranen na in het glas.
  • Hou het glas een beetje schuin en zet het dan weer langzaam rechtop. Walsen/ ronddraaien kan ook, maar veel Cognacboeren raden het eigenlijk af. De aroma’s komen dan namelijk te snel vrij en dat geeft meer belasting voor de neus, wat op zijn beurt weer uw beoordelingsvermogen verstoort. Hou wel enige afstand van het glas als u het glas beweegt. Hang uw neus dus niet in het glas..De geur verandert naarmate de Cognac langer in het glas is. Vaak ruikt u eerst de bloem- en fruittonen, later meer de houttonen, kruiden en zoete geuren.
  • Vervolgens neemt u een slokje, waarna u rustig de Cognac in uw mond beweegt. De smaakpapillen in uw wangslijmvlies zijn het meest gevoelig, dus laat de Cognac daar niet teveel langs gaan; dit kan zorgen voor een branderig gevoel. Ook de smaak zal gedurende de tijd dat de vloeistof in het glas zit veranderen. Dit komt door het contact van de Cognac met zuurstof, wat zorgt voor oxidatie.
  • De temperatuur van de Cognac is uiteraard ook van belang. Kamertemperatuur ( +/- 19°C) is de beste temperatuur waarbij Cognac gedronken kan worden. Verwarmen met kaarsjes of met de handpalmen staat misschien wel heel interessant, maar is totaal overbodig om optimaal van de smaak van Cognac te genieten. Sterker nog: het werkt vaak averechts op de smaak.
Welkom bij CognacNet, hét adres voor Cognacminnend Nederland.

Je moet 18 jaar of ouder zijn om CognacNet te bezoeken.

Ja, ik ben 18 jaar of ouder Nee
Sorry, CognacNet verkoopt geen alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de 18 jaar.
CognacNet © 2021