Cognachuizen

Bekijk alle Cognachuizen

Onze zakenpartner voor Cognac en meer:
www.cognactheek.nl

Nieuwsbrief
Aanbevolen
Laatste nieuws
Cognactheek!
CognacNet stopt per 1 juli 2021 met de verkoop van Cognac en Pineau via deze website. ...
Alle nieuwsberichten
Meest gekocht

Rijping van de Cognac

Van de kleurloze eau de vie naar Cognac

De volgende fase in het creatieproces van Cognac is de rijping. Daartoe wordt de eau de vie opgeslagen in eikenhouten vaten met een inhoud van 350 liter. Voor deze vaten worden twee soorten eikenhout gebruikt: Limousin en Tronçais. Het verschil zit in de structuur van het hout: Limousin heeft brede haarvaten en Tronçais smalle. Dit bepaalt de afgifte van tannine. Voor een snelle opname van tannine is Limousin meer geschikt en voor een meer langzame rijping is Tronçais de juiste keus.

Van veel invloed is het schroeien aan de binnenzijde van de vaten. Hoe meer het hout geschroeid is, des te meer tannines het vat afgeeft. En dat is weer van invloed is op de kleur en smaak van de Cognac.

Ouderen

Na de rijping wordt de Cognac overgeheveld naar oude vaten, die geen tannines meer afgeven. Dit doet men om de Cognac te laten ouderen. Tijdens het proces van ouderen verdampt een flink deel van de alcohol en een deel van de vloeistof; de houten vaten zijn immers niet luchtdicht. Het verloren deel van de vloeistof noemt men ‘het deel van de engelen’ en is in alle kelders en opslagplaatsen terug te vinden als zwarte schimmel op het dak en de muren.

Keuzes, keuzes

Het creatieproces van Cognac is voor de boer/keldermeester een constant proces van keuzes maken. Hoeveel nieuwe vaten moet ik hebben en van welke eikensoort? Welke eau de vie van welk jaar is het beste? Kan ik lang laten rijpen of juist niet? Bottel ik zelf, of verkoop ik het in bulk? Wanneer is mijn Cognac op zijn best? En zo kunnen we nog uren doorgaan. En omdat elke boer zijn eigen keuzes maakt, is elke Cognac uniek.

Consumptiesterkte

U begrijpt dat een alcoholpercentage van 70% geen drinkbaar product oplevert. Daarom moet de Cognac op consumptiesterkte gebracht worden. Dat kan op verschillende manieren. De meest natuurlijke is uiteraard: wachten, heel lang wachten. Na op zijn vroegst 70 jaar is het alcoholpercentage geslonken naar zo’n 40%.

Een meer praktische methode is verdunnen met gedistilleerd water. Dat is een zeer nauwkeurig proces dat iedere Cognacboer op zijn eigen manier doet, maar wat altijd in zeer kleine stapjes gebeurt om de smaak van de Cognac niet te ‘breken’. Na het verdunnen rijpt de Cognac nog een tijdje na.

Welkom bij CognacNet, hét adres voor Cognacminnend Nederland.

Je moet 18 jaar of ouder zijn om CognacNet te bezoeken.

Ja, ik ben 18 jaar of ouder Nee
Sorry, CognacNet verkoopt geen alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de 18 jaar.
CognacNet © 2021